Mole spożywcze, kiedy zalęgną się w kuchennych szafkach i spiżarniach, są prawdziwym utrapieniem. Szkodników wcale nie tak łatwo jest się pozbyć. Ponieważ mole spowodować mogą naprawdę spore szkody, warto poświęcić nieco uwagi profilaktyce. Łatwiej jest przeciwdziałać ich zalęgnięciu się w zapasach, niż później z nimi walczyć. Jest wiele domowych sposobów, pozwalających na ich skuteczne odstraszanie. Co jednak zrobić, jeśli mole już się pojawiły? Po czym poznać, że to właśnie one stanowią problem? Jak skutecznie pozbyć się moli spożywczych?
Mole spożywcze w kuchni – skąd się biorą?
Zwalczanie moli spożywczych może stanowić prawdziwe wyzwanie. Skąd jednak szkodniki te w ogóle biorą się w naszych kuchniach i spiżarniach? Okazuje się, że najczęściej dorosłe osobniki wlatują do pomieszczeń przez okna lub kratki wentylacyjne. Metodą na zmniejszenie ich inwazji tymi drogami może być więc korzystanie z moskitier oraz specjalnych osłon na kratki wentylacyjne, wykonanych z gęstej siatki. Osłony takie nie przepuszczają owadów, jednak nie utrudniają wentylacji pomieszczenia.
Niestety, zdarza się, że larwy lub jaja moli spożywczych znajdują się w sypkich produktach spożywczych już w momencie przyniesienia ich do domu ze sklepu. Warto od razu po zrobieniu zakupów przesypać produkty do szklanych, zakręcanych słoików lub innych pojemników do przechowywania żywności. Pozwoli to na dokładne sprawdzenie ich zawartości i ewentualną reakcję w przypadku stwierdzenia obecności owadów. Uchroni to również pozostałe, przechowywane w domu artykuły spożywcze przez zainfekowaniem.
Mole w kuchni – po czym poznać, że to właśnie one stanowią problem?
Mole spożywcze to grupa szkodników, obejmująca niemal 1000 różnych gatunków, których wspólną cechą jest to, że bytują w sypkich, suchych pokarmach spożywczych. To bliscy krewni moli odzieżowych, preferujących zawartość szaf w garderobie od zapasów w spiżarni. W obu przypadkach są to niewielkie, smukłe, motylkowate owady. Mogą być białe, szare, żółtawe lub brunatne. U dorosłych moli, łuski na skrzydłach układają się w charakterystyczne wzorki.
Larwy moli spożywczych są dość niepozorne, ale to one stanowią główny problem takiej inwazji. Niewielkie gąsienice, długości od kilku milimetrów do centymetra, w zależności od gatunku, są bardzo żarłoczne. Larwy mogą być trudne do zauważenia ze względu na niewielkie rozmiary oraz ubarwienie. Jasnoszare lub białawe szkodniki zlewają się z tłem, żerując w kaszy, mące lub ryżu. Po czym w takim razie rozpoznać, że mamy do czynienia z molami spożywczymi?
Gniazdo moli spożywczych zazwyczaj znajduje się w ciemnych zakamarkach szafek lub w nieszczelnych opakowaniach z pokarmami takimi jak kasze, ryż, bułka tarta, suszony grzyby, orzechy itp. Zwalczanie moli spożywczych trzeba rozpocząć od ustalenia, czy to faktycznie z tym rodzajem owadów mamy do. Oznakami, że mole na dobre zadomowiły się w kuchni, będą:
- widoczne w opakowaniach produktów spożywczych pozostałości oprzędu moli – przypominające cienkie, pajęcze nici;
- kasza lub ryż pozbijane w grudki;
- pokarm dziwnie rozdrobniony, ześrutowany – to pozostałości po żerowaniu larw;
- dorosłe osobniki, przypominające niewielkie ćmy, wyfruwające z otwartych szafek lub latające po kuchni, zwłaszcza w pobliżu kratek wentylacyjnych lub w spiżarni.
Jak walczyć z molami spożywczymi?
Jeśli stwierdzimy obecność moli w szafkach, jak najszybciej należy zdecydować o dalszym postepowaniu. Jak pozbyć się moli spożywczych? Jakie metody walki z tymi owadami pomoga pozbyć się kłopotu i uratować zapasy? Najskuteczniejszym sposobem na mole spożywcze jest utrudnienie im zalęgnięcia się w szafkach.
Profilaktyka jest w tym przypadku najlepszym domowym sposobem na mole spożywcze. Mole wybierają ciemne szafki, w których znaleźć mogą miejsce na złożenie jaj. Musi to być miejsce stosunkowo ciepłe, wolne od przeciągów, które nie służą larwom oraz pełne pokarmu. Tym pokarmem mogą być wszelkie kasze, płatki kukurydziane lub owsiane, mąki, suszone grzyby, owoce lub orzechy. Aby mole mogły do nich dotrzeć, produkty te muszą być jednak pozostawione w szafkach w nieszczelnych opakowaniach. Najczęściej, inwazje moli zawdzięczamy pozostawieniu kaszy czy mąki w papierowych torebkach lub kartonikach, w których przyniesione zostały ze sklepu. Jeszcze gorzej, jeśli produkty te zostały już otwarte i pozostawione w swoich dotychczasowych opakowaniach.
Domowe sposoby na mole spożywcze to w pierwszej kolejności przesypanie wszystkich produktów, mogących stanowić pożywkę dla larw, do szczelnych, zakręcanych, szklanych pojemników. Mają one tę dodatkową zaletę, że są przeźroczyste i łatwo można skontrolować wzrokowo stan produktów wewnątrz. W papierowych opakowaniach żerujące larwy mogą pozostać przez dłuższy czas niezauważone.
Ponieważ owady te nie lubią przeciągów, metodą na pozbycie się moli spożywczych jest też regularne wietrzenie spiżarni i szafek, oraz oczywiście regularne sprawdzanie stanu swoich zapasów. Po stwierdzeniu obecności larw, zainfekowane produkty należy wyrzucić, wszystkie pozostałe przejrzeć i przesypać do bezpiecznych pojemników, a szafki dokładnie umyć. Do mycia najlepiej wykorzystać wodę z octem, olejkiem lawendowym, eukaliptusowym lub cytrynowym.
Mole spożywcze – zwalczanie
Jak się pozbyć moli spożywczych, które już zalęgły się w kuchennych szafkach i niszczą zgromadzone zapasy? Po pierwsze – porządki. Należy przejrzeć wszystkie produkty spożywcze i wyrzucić te, w których stwierdzimy obecność larw lub ślady ich żerowania (zbite grudki produktów, rozdrobnienie produktów, pozostałości oprzędu). Szafki należy opróżnić, wywietrzyć i umyć dokładnie wodą z octem, z dodatkiem kilku kropel olejku lawendowego.
Przed ponownym umieszczeniem produktów spożywczych w szafce, należy przesypać je do szklanych, zakręcanych opakowań. W szafce warto umieścić pułapki feromonowe na mole, dostępne w sklepach. Pozwolą one pozbyć się pozostałych gdzieś w kuchni dorosłych moli, jeśli ponownie spróbują zadomowić się szafkach. Pułapki feromonowe są całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością, nie ma więc ryzyka podczas ich stosowania w kuchni. Warto jednak zrezygnować z innych dostępnych w sprzedaży silnych środków owadobójczych.
Larwy moli spożywczych – jak wytępić?
Dorosłe osobniki moli spożywczych same już nie żerują w produktach spożywczych. Są tez łatwiejsze do zauważenie i złapania w pułapki. Niestety, składają one jaja z których po ośmiu dniach wylęgają się larwy. To one odpowiadają za zniszczenia w produktach spożywczych. Jak pozbyć się larw moli spożywczych, aby uniemożliwić im rozwój i przerwać cykl życia owadów?
Larwy bardzo źle znoszą silne wahania temperatur. Nie są odporne ani na bardzo niskie, ani zbyt wysokie temperatury. Poza tym, szkodzą im przeciągi. Z tego względu zastanawiając się, jak zwalczyć mole spożywcze, warto rozważyć użycie myjki parowej. To skuteczna metoda na uśnięcie wszelkich zabrudzeń oraz ewentualnych larw lub jaj moli spożywczych, pozostałych w szczelinach szuflad lub szafek. Myjka parowa jest również dobrą metodą czyszczenia wszelkich kątów, w których zauważymy pozostałości oprzędu moli.
Ze względu na to, że mole nie tolerują również niskich temperatur, skutecznym sposobem na upewnienie się, że produkty sypkie nie zawierają żadnych żywych larw, może być również umieszczenie ich na jakiś czas w zamrażarce. Wydaje się jednak, że podejrzewając zainfekowanie produktów spożywczych, najbezpieczniej będzie się ich pozbyć. Mrożenie zabije owady, jednak nie usunie ich z ryżu czy kaszy.
Mole spożywcze – domowe sposoby
Jak wytępić mole spożywcze, nie stosując silnych środków chemicznych, mogących stanowić ryzyko dla zdrowia ludzi w kontakcie z żywnością? Warto zapoznać się z informacjami na temat tego, jak zwalczyć mole spożywcze domowymi, bezpiecznymi metodami. Sposoby te są równie skuteczne jak dostępne w sklepach silnie działające insektycydy. Mają jednak tę przewagę, że są niedrogie, można przygotować je samodzielnie z dostępnych w domu składników, a poza tym nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Można bezpiecznie stosować je w szafkach, w których przechowywane są produkty spożywcze.
Jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni, stosując samodzielnie przygotowany repelent? Wystarczy przygotować roztwór wody z octem spirytusowym, mieszając jedną szklankę octu z trzema szklankami wody. Do mieszaniny dobrze jest dodać kilka kropel olejku lawendowego, działającego odstraszająco na owady, albo esencję miętową. Tak przygotowany roztwór przelać należy do butelki z atomizerem i używać do spryskiwania wnętrza szafek.
Domowa pułapka na mole spożywcze – jak wykonać?
Pułapki na mole spożywcze dostępne w sklepach, wabią owady feromonami. Mole, które wlecą do wnętrza kartonika, zwabione zapachem, nie są w stanie się z niego uwolnić, ponieważ zostają unieruchomione przez specjalny lep na owady. To dość prosta, ale bardzo skuteczna konstrukcja.
Jak zlikwidować mole spożywcze za pomocą domowej pułapki? Potrzebne będzie niewielkie tekturowe pudełeczko oraz karma dla gryzoni, dostępna w sklepach zoologicznych. Na dno pudełeczka wysypujemy karmę, a wewnętrzne ścianki oklejamy dwustronna taśma klejącą. Pozostawiamy niewielki otwór, umożliwiający owadom dostanie się do wewnątrz. Zasada działania domowej pułapki jest niemal identyczna, jak w przypadku tych kupowanych sklepie. Chociaż inny czynnik wabi owady do środka, to w obu rodzajach pułapek chodzi o to, aby mole spożywcze nie wydostały się z niej na zewnątrz.
Co na mole spożywcze? Domowe sposoby
Czy są jeszcze inne metody, pozwalające zwalczyć mole spożywcze domowym sposobem? Mole spożywcze, podobnie jak odzieżowe, nie znoszą zapachu lawendy. Dobrym sposobem na trzymanie szkodników z dala od zawartości szafek kuchennych, jest umieszczenie w nich woreczków z suszem lawendowym. Zapach lawendy nie zaszkodzi produktom spożywczym, przechowywanym w szklanych pojemnikach, na mole podziała jednak jak bardzo skuteczny repelent.
Podobnie jak lawendy, mole nie tolerują zapachu cytrusów i cynamonu. Można wykorzystać ten fakt, przygotowując niewielkie słoiczki z mieszanką octu, skórki pomarańczowej i laski cynamonu. Słoiczki wystarczy zakręcić, zrobić niewielkie otworki w pokrywkach i umieścić w szafkach. Ulatniający się zapach powinien skutecznie odstraszyć mole.
Efekt wzmocni dodatkowe podgrzanie mieszanki zapachowej. Warto więc czasami wykonać domowy lampion zapachowy, ze świeczką do podgrzewacza. Umieszczenie takiego lampionu w szafce skutecznie przegoni mole, jeśli jakiekolwiek jeszcze tam pozostały. Trzeba jedynie pamiętać, aby nie zostawiać lampionów w szafkach bez nadzoru.
Jakie inne domowe sposoby zwalczania moli mogą się okazać skuteczne? Nie zaszkodzi wypróbować metody odstraszania tych owadów, wykorzystującej ich niechęć do owoców cytrusowych. Ponieważ mole nie tolerują również aromatu goździków, wystarcz y owoc pomarańczy naszpikować goździkami i umieścić w szafce kuchennej. Podobnie zadziałać może szmatka nasączona olejkiem goździkowym lub eukaliptusowym.
Można również przygotować napar z goździków. W tym celu garść goździków należy zagotować w dwóch szklankach wody. Gorącą miksturę przelać do kilku miseczek i poustawiać na półkach szafek kuchennych. Szafki zamknąć, pozostawiając intensywnie pachnąca mieszankę do wystygnięcia w ich wnętrzu. Zimną miksturę można później przecedzić, wymieszać z wodą i octem i stosować jako środek do przecierania bądź spryskiwania szafek wewnątrz.
Ostatecznie, jeśli domowe sposoby nie przyniosą spodziewanego rezultatu i nie uwolnią naszych szafek od niechcianych gości, można odwołać się do silniejszych środków chemicznych, dostępnych w sklepach. W tym przypadku warto jednak wybierać te dedykowane molom spożywczym. Produkty przeznaczone do zwalczania różnych rodzajów moli są równie skuteczne, jednak mogą one nie być bezpieczne podczas kontaktu z żywnością. Przed ich zastosowaniem zawsze należy upewnić się, że żadne artykuły spożywcze nie zostały zostawione w nieszczelnych opakowaniach i nie są narażone bezpośrednio na działanie środków owadobójczych.